Help, ik heb een paardrijvakantie geboekt! 5 tips voor een goede voorbereiding!

Een droom die uitkomt…

Galopperen op het strand… ik vermoed dat écht iedereen een wow-gevoel krijgt en stiekem ernaar verlangt naar dit ultieme gevoel van vrijheid. Helemaal één met je paard op volle snelheid, spatten zeewater in je gezicht, je haren wapperend in de wind, richting de ondergaande zon, op een eindeloos strand. Gefeliciteerd, je hebt je droomvakantie geboekt! Heerlijk élke dag uren in het zadel, wat kan er fout gaan? Niets als je jezelf goed voorbereid! Lees hieronder de tips en ga meteen aan de slag!

Marokko, regio Agadir (fotorechten: Barbara Hoekstra)

TIP 1: Werk aan je conditie

Een buitenrit per week of een uurtje op de manege is iets anders dan 4 tot 8 uur in het zadel, dagen aan een stuk. Train tot een niveau dat je 3 uur achter elkaar kan stappen, 10 minuten kunt draven en 5 minuten galopperen. En dat je op een uurtje gerecupereerd bent, fysiek en mentaal. Ga fietsen, cross-trainen, joggen, zwemmen, spinning … maar probeer zeker 3 keer per week minimaal 1 uur paard te rijden. Zorg ervoor dat je op de vakantie ‘s nachts comfortabel kunt slapen, dan recupereert je lichaam voldoende. Je kan eventueel ook een vitaminen-mineralen supplement meenemen - vraag ernaar bij je huisarts.

Marokko, Atlasgebergte (fotorechten: Barbara Hoekstra)

TIP 2: Werk aan je balans en kadans in het zadel

De paarden op vakantie zijn anders, hebben andere zadels, de ondergrond hoeft niet vlak te zijn, … Daarom is het belangrijk om extra aandacht aan je balans en kadans te schenken. Paarden compenseren heel veel van onze onbalans en scheefheden. En dat veroorzaakt pijn en blessures bij paarden. En het is veel prettiger voor je vakantiepaard dat ‘ie een fijne ruiter op zijn rug in plaats van een scheve, hanger toch?

Je kan aan de slag met een balance board en daar progressief op trainen: met 2 benen, op 1 been, heup wiegen, armen of hoofd bewegen, met ogen dicht balanceren… maar het meest effectieve is zittraining op mijn simulator volgen. Mijn simulator heet Joker en dit is een mechanisch paard waar ik je de ideale zithouding, balans én ritme leer in stap, draf en galop. Ik ben Franklin Methode Trainer voor ruiters en dus gespecialiseerd om je hier in te begeleiden. Het is een heel eenvoudige maar krachtige methode waarbij je lichaamsbewustzijn met beter bewegen combineert. Meer lezen over Franklin Methode voor ruiters…

Op Joker kan je dus leren rijden of je rijkunst verbeteren! Hij houdt van elke ruiter! Stap, draf, lichtrijden, galop en rengalop kan allemaal geoefend worden zodat je je balans en ritme leert houden.

Zitles op Joker verbetert je balans, je symmetrie en zithouding in het zadel.

TIP 3: test je kleding

De exotische bestemming ligt meestal in een ander soort klimaat dan ons Belgenlandje dus je hebt aangepaste rijkledij nodig. Test je nieuwe broek, chaps, schoenen op voorhand zodat je zeker weet dat de naden niet gaan schuren, je geen bleinen krijgt in de schoenen als je er mee moet stappen en de bovenkledij in het zadel kan aan- of uittrekken zonder blind te moeten rijden. Draag laagjes bovenkledij tijdens het rijden, handig voor wisselende temperaturen zoals in de woestijn of in de bergen.

Neem zeker een cap (beschermt je tegen klappen van takken en de grond, zonneslag en regen) mee! Denk ook aan een zonnebril (die niet versplinterd) en een Merino wol buff (lichte ronde nekbedekking die je ook voor je mond kan doen of nat maken om je nek af te koelen). Ze zijn essentieel tegen verbranding en UV-irritatie aan je ogen.

Een compacte regenjas, type fietsregenjasje, is ook een goed idee om mee te nemen. Liefst eentje die ook winddicht is.

Is het de eerste keer dat je gaat, is het een goed idee om een fietsbroek aan te doen tijdens de eerste dagen. De vulling beschermt je tegen zadelpijn.

Jordanië, Wadi rum (fotorechten: Barbara Hoekstra)

Tip 4: Neem een heuptasje op de dagrit mee

En stop er dit in:

  • zonnebrandcreme-spray , lippenbalsem met UV bescherming, ga voor factor 30 of meer

  • een paar suikersnoepjes voor dipjes (Napoleonbollen of Mokatines) en om vrienden te maken,

  • GSM, paspoort en portemonnee,

  • een compacte regenjas (kijk bij de fietsafdeling),

  • handsanitizer en wat velletjes wc-papier (wildplassen wordt veel fijner zo).

Turkije, regio Dalaman (fotorechten: Barbara Hoekstra)

Tip 5: besteed aandacht aan veilige handelingen

Op dag 3 of 4 lijkt het of je al altijd in het zadel hebt gezeten maar je bent vaak moe, iets minder geconcentreerd. Dus let extra op:

  • Check je singel en stijgbeugelriemen élke dag voor je opstapt. Meestal heeft de gids of de bagage-auto reservemateriaal bij dus als er iets bijna gescheurd is, dan is dit het moment om te vervangen.

  • De groep is maar zo sterk als de zwakste ruiter. Let op elkaar, help elkaar, push elkaar niet over de limieten. Niemand is er bij gebaat dat iemand valt.

  • Wees op de hoogte van de signalen die de gids geeft om te gaan draven, galopperen en te stoppen. Wees geduldig en ga in volgorde over naar de volgende gang. Zo heeft iedereen de ruimte en botsen paarden niet op elkaar. Elkaar voorbijstekende paarden kunnen ook beginnen racen. Dat kan fijn lijken maar sommige ruiters kunnen rengalop niet uitrijden en zullen misschien vallen.

  • Volg het tempo van de groep. Ga niet achterblijven om dan bij te galopperen. Ga ook niet dravend anderen inhalen. Als er een volgorde is afgesproken: respecteer deze, vaak is deze gebaseerd op de onderlinge relaties van de paarden en op de afstand die afgelegd moet worden.

  • Vraag na of de paarden dicht bij elkaar mogen komen en elkaar mogen besnuffelen. Niet alle toerpaarden zijn noodzakelijk kudde-maatjes.

  • En ter laatste: Check je verzekering of je bij ongevallen met paard in het buitenland voldoende verzekerd bent om gerepatrieerd te worden in het ergste geval.

Veel plezier!

Kirgizië, regio voet van de Himalaya (fotorechten: Barbara Hoekstra)

Kirgizië, ochtend nadien aan de voet van de Himalaya (fotorechten: Barbara Hoekstra)