5 redenen om zitles op Joker de simulator te nemen

Joker the Horse Simulator is zwart en een slank, middelgroot type

Bij sommige ruiters lijkt het alsof ze één zijn met hun paard. Je ziet geen hulpen, ze bewegen tegelijkertijd, de ruiter zit met het achterwerk gelijmd aan het zadel. Hoe doet zo’n ruiter dat? Is dat enkel talent? Of zit er meer achter?

Ja er zit meer achter! Namelijk zitlessen. Met zitlessen kan je je eigen houding en beweging in het zadel enorm verbeteren. En Joker, de simulator, is de enige simulator die je ongezouten laat weten hoe het met jouw rijkunst gesteld is. Maar hij laat je ook meteen weten wanneer je het goed doet!

Ik leg 5 voordelen uit in deze blog. Ze zijn allemaal even belangrijk!

1. Beter bewust van je eigen lichaam

Als je zitlessen neemt, kan je jezelf concentreren op je eigen lichaam. Zonder afleiding word je bewust hoe je lichaam voelt en beweegt. Als trainer sta ik naast je en help ik je met die bewustwording op elk mogelijk moment en kan ik je fysieke hulpen geven. Dit is veel moeilijker als jij op een écht galopperend paard zit.

Ik gebruik mijn bijna-levenslange ervaring maar ook de Franklin Methode voor ruiters. Je krijgt inzicht in je eigen anatomie en je eigen biomechanica. En je gaat leren rijden mét gevoel!

Ik geef een praktisch voorbeeld: je dijbeen-bot rolt een klein beetje naar binnen als je je been strekt. De asymmetrische grootte van de gewrichtsvlakken van het dijbeen-bot met het onderbeen (aan de knie dus) zorgt daarvoor. Als je je been plooit, dan rolt het dijbeen-bot weer een beetje naar buiten. De beweging van de botten ten opzichte van elkaar noemen we: bot-ritmes. Als je je op dit bot-ritme concentreert bij het lichtrijden, krijg je een veel stabielere beenligging.

Rijden met gevoel is zo veel fijner en intenser. Je zal merken dat je paard het ook leuker gaat vinden en meer z’n best zal kunnen én willen doen. Barbara Hoekstra, Lic. biologie, Instructeur Horsemanship, FME-trainer, Hoefbekapper

2. Veiliger oefenen

Joker, de simulator staat stil, heeft geen eigen willetje, en geen eigen problemen. Je kunt je als ruiter dus volledig op jezelf concentreren zonder bezig te zijn met je paard. Je gaat hierdoor veel sneller en makkelijker leren en je verbeteringen lichaamseigen maken.

Voor ruiters, die om eender welke reden, al lang niet meer op een paard hebben gereden, kunnen zeer laagdrempelig hun balans terugvinden.

Ik geef een praktisch voorbeeld: spanning doet spieren verkrampen, je beweging wordt houterig en je verliest zo snel je balans. Op de veilige Joker help ik je ontspannen en je balans vanuit je zit terug te vinden. Met de Franklin ballen verbeter je je proprioceptie. Dat wil zeggen dat je receptoren in je huid en fascia ter hoogte van je zitbeenknobbels gaat stimuleren waardoor deze receptoren nieuwe informatie sturen naar je hersenen. Je hersenen reageren door verbeterde commando’s te geven die dat lichaamsdeel beter gaan aansturen. Je leert je balans vanuit je zitbeenknobbels te houden in stap, draf en zelfs in galop zonder jezelf vast te klampen met je benen, aan het zadel, of erger: de teugels.

“Je kan andere hulpen stoppen, maar je kan nooit stoppen met je zit” - Annick Meurant, Squire Academische Rijkunst

3. Paardvriendelijker

Joker is een simulator, zonder karakter, zonder ziel. Je kan op de simulator herhalen, fouten maken, botsen, aan de teugels hangen… dat kan je niet op je paard. Je paard houdt niet van ruiters die te veel herhalen, die botsen, die zijn beweging in de weg zitten, die hem pijn doen omdat ze aan de teugels hangen om hun evenwicht te bewaren tijdens het leerproces. Een leerproces op je eigen paard gaat vaak ten koste van de relatie met je paard.

Ervaar hoe je eigen lijf beweegt om ook het lijf van je paard zo optimaal mogelijk te laten bewegen. Eva Beun-Lekkerkerker, fysiotherapeut voor mens en paard, FME-instructeur

Ik geef een praktisch voorbeeld: Je bent bezig om de galopwissel te leren. Bij een galopwissel is de timing enorm van belang en je wisselt tijdens de opgaande fase van de galopbeweging van je bekken. Ben je verkeerd dan bots je met de rug van je paard en dat is bijzonder onaangenaam voor beiden. Misschien raak je ook wel eens gefrustreerd dat het niet lukt? Na een paar trainingen merk je dat je paard niet meer stilstaat als je wil opstappen. Je paard vindt de training niet meer leuk en wil niet meer met je samenwerken. Oefen je op Joker, dan leer je de timing en balans tot je die feilloos kunt. Als je daarna terug op je paard stapt en de galopwissel oefent, gaat dit veel vlotter en zonder afbreuk te doen aan jullie partnership.

Een harmonieus paard begint bij je zelf. Je paard heeft een leider nodig die zowel fysiek als mentaal in balans is. Dorien Lambrechts, Horsemanship instructeur

4. Gezonder voor je paard

Stel je voor dat je een kleuter in je nek hebt zitten en je loopt over een bospad. Het is een ongelijk bospad met plassen en af en toe ligt er een tak over. De kleuter in je nek zit niet stil en wiebelt dan eens naar links en dan weer naar rechts. En gaat ook nog eens achterover hangen. Je wil die kleuter in je nek houden maar je lichaam moet serieus compenseren om dat te doen lukken. En dan moet je ook nog plassen, putten en takken ontwijken. Kan je jezelf voorstellen hoe je lichaam voelt na een uur boswandeling? Dat is precies hoe je paard zich voelt als de ruiter niet in balans zit en niet harmonieus meebeweegt. Blijf je als ruiter herhaaldelijk vragen aan je paard om voor jou te compenseren dan ontstaat er asymmetrie in de beweging van het paard die dan uiteindelijk tot blessures leiden.

Onze paarden moeten atleten zijn om ons correct te kunnen dragen. Wij moeten zorgen voor een goede zit. Balans, coördinatie en souplesse zijn nodig om alle bewegingen vloeiend te kunnen volgen. Dat zijn we ze verschuldigd. Elke Van den Wyngaert, Lic. kinesitherapie, manueel therapeut, dierfysiotherapeut, dierenosteopaat

Ik geef een praktisch voorbeeld: Door continue ongelijke gewichtsverdeling over je zitbeenderen is het voor je paard moeilijk om een mooie lengtebuiging te maken in de volte of in een bocht. Je paard valt naar binnen of naar buiten naargelang jouw scheefheid. Een ander gevolg is dat je paard bijvoorbeeld gaat versnellen om zichzelf met jou op z’n rug rechtop te houden. Op Joker ga je deze ongelijke gewichtsverdeling heel duidelijk merken en met enkele eenvoudige technieken uit de Franklin Methode ga je aan de slag om meer symmetrie in je bekkenbeweging te krijgen.

Bij een juiste gewichtsverdeling is het paard fijner te rijden. De scheefheid van de ruiter werkt negatief door op de scheefheid van het paard. Marco Wagemakers, osteopaat paarden

5. Betere prestaties

Op wedstrijd of tijdens een proef wil jij het beste halen uit je paard onder meer dan normale druk. Ogen van de jury en het publiek zijn op jullie gericht. Jouw hartslag, ademhaling, spierspanning zijn anders dan normaal. En dus ook voor je paard. Door gericht zitlessen met behulp van de Franklin Methode voor Ruiters te nemen, word je meer zelfbewust van je lichaam en leer je die makkelijk onder controle te houden. Met behulp van de technieken zal je snel spanningen kunnen laten verdwijnen.

Mijn taak is je zadel correct aanpassen voor paard en ruiter. Jouw taak is deze balans niet terug te verstoren door een gespannen of geblokkeerde zit. Sonja Nieländer, Zadelpasser

Ik geef een praktisch voorbeeld: stress van transport, toiletteren van je paard, wachten op je beurt, … slaat makkelijk op schouders, nek en kaken. Nochtans moeten die ook ontspannen zijn om de beweging van je bekken door te laten en af te voeren. Gespannen schouders hebben ook invloed op je teugelvoering en dus rechtstreeks op de communicatie met je paard. Door zitles op Joker met behulp van de Franklin Methode heb je geleerd om je ademhaling te gebruiken om de beweging in je bovenlichaam te ontspannen. Metaforische visualisaties tijdens de training die je aanspraken roep je op, zodat je lichaam meteen positief reageert. En je paard dus ook.

Hoe kan je het uiterste van je paard vragen, als je zelf niet het uiterste uit jezelf haalt? Yvon Loosveld, Westerntrainer B/C en FME-instructeur

Tot slot

Paardrijden op gevoel willen we allemaal. Het is de kunst om terug te léren voelen en lichaamscompensaties te durven loslaten. Rijden op Joker kan best confronterend zijn, zeker als je al heel je leven rijdt (zoals ik bijvoorbeeld). Hij maakt je bewust van scheefheden, onbalans, gebrek aan impuls en ritme MAAR hij (en ik) leert je dit allemaal grandioos verbeteren. Durf jij dat aan?