Paddockroosters als oplossing tegen modder - overzicht

Wat is een paddockrooster?

Een paddockrooster is een (gerecycleerde) kunststof open tegel die op de grond geplaatst wordt en opgevuld. De tegel verdeelt de druk van het gewicht van het paard en voorkomt dat de grond eronder verdicht geraakt. In een verdichte grond kan water niet meer weg en dan ontstaat er modder. Meer informatie over dit proces kan je nalezen in een vorige blog “Modderfocker”.

Deze roosters bestaan al langer en we kennen ze ook als grindroosters, grasroosters, eco-opritten, … waarbij de fabrikanten nu ook een nieuwe toepassing leerden kennen: paarden paddocks.

Er zijn verschillende kwaliteiten en soorten op de markt en ik bespreek er hieronder enkele. Het grote verschil is dat er bestaan waarbij men stelt dat er geen grondvoorbereiding hoeft te gebeuren en roosters die enkel maar werken als ze met de juiste voorbereiding geplaatst worden. De prijs per m2 is natuurlijk navenant (zie later).

Voordelen en nadelen

Het voordeel van paddockroosters is dat het een redelijk “makkelijke” manier is om permanent modderproblemen op te lossen. Het gewicht van de roosters zijn handelbaar zonder machines en varieert van 0,5 kg tot 10 kg per stuk. Ze puzzelen meestal aan elkaar met een makkelijke sluiting dus je bent in staat om snel een grote oppervlakte te leggen.

Ook als je op een huurgrond staat, kan je de platen nadien nog altijd terug verwijderen en ze meenemen naar je volgende plek. Dat gaat redelijk gemakkelijk maar je hebt wat spierkracht nodig.

Ze zijn voor de wetgeving ook niet vergunningsplichtig (anno 2021 in regio Antwerpen) wat een zeer sterk voordeel is tov beton, klinkers en dergelijke.

Het nadeel is dat je voor de meeste lichte merken de ondergrond moet voorbereiden. Dit betekent afschrapen, drainage laag leggen met eventueel een worteldoek als je geen begroeiing wenst, uitvlakken en licht aantrillen en dán pas de roosters plaatsen en daarna opvullen. Voor een goed resultaat met voldoende draagvermogen, plaats je de roosters ook best begrenst met een zware boordsteen zodat de randen goed beschermd zijn en niet gaan zweven (en afbreken). De grondsoort waarop je ze wil plaatsen heeft een enorme invloed! Met kleigrond zal je een diepere nieuwe afwaterende laag moeten aanleggen dan bij zandgrond.

Sommige zwaardere merken stellen dat je ze rechtstreeks op de grond kan plaatsen, zonder voorbereiding. De praktijk leert echter dat het succes toch wel afhangt van hoe vlak de tegels liggen: paardenhoeven verplaatsen heel makkelijk alles wat uitsteekt. De breedte van het stuk is ook belangrijk: 1 tot 3 tegels breed is niet zwaar genoeg om zonder opsluiting strak te blijven liggen als er paarden over lopen of draaien. En de grondsoort: kleigrond heeft wel degelijk een goede voorbereiding nodig, met zandgrond heb je minder problemen. Maar als snelle noodoplossing in putje winter is dit wel heel geschikt!

Nadeel van deze zwaardere roosters is dat ze keihard zijn en dat je de randen zeer goed moet beschermen. Als hoefbekapper ken ik enkele ongelukjes waarbij de hoeven zwaar gekwetst raakten aan de zijkanten van de roosters. Goed afschermen met dikke laag zand en aangevuld houden zou dat moeten voorkomen.

Verschillende merken

Hier som ik enkele verschillende merken op. De prijs (incl BTW) kan je raadplegen via de link die ik erbij plaats. Let op, deze prijzen dateren van de moment dat ik de blog schreef en werden niet verder geüpdate. Ze kunnen dus ondertussen veranderd zijn. Ik heb geen enkele samenwerking met de merken, noch krijg ik er iets voor. Deze ben ik tegengekomen in mijn persoonlijke zoektocht, er zullen er wellicht nog andere bestaan. Ze staan in willekeurige volgorde:

Cabka paddock roosters van TONN: grondvoorbereiding noodzakelijk, 3 verschillende draagkrachten (2-4 en 5cm dik), 33cmx33cm, 0,5 tot 1 kg per tegel, 10-20€/m2 excl levering

Ecoraster van Boss Rubbers: grondvoorbereiding noodzakelijk, 4 verschillende draagkrachten (20 ton aslast), 0,5 tot 1 kg per tegel, 33cmx33cmx3cm of x4cm, voorgemonteerd per m2 is mogelijk, 12€/m2 E30-tegel á 13€/m2 E40-tegel excl levering, de platen worden voorgemonteerd tot 1,3m2

GSD multiplaten van Grindsplit discounter: grondvoorbereiding noodzakelijk, 50cmx50cmx4cm, belastbaar tot 100 ton/m2, 9,50€/m2 excl verzending

Mudcontrol: geen grondvoorbereiding nodig, 50cmx50cmx5cm, 7kg per tegel, 31 - 38€/m2 excl levering

Paddockplaten van Riedwiesenhof: geen grondvoorbereiding nodig, 49,5cmx49,5cm, 8kg er tegel, 25 - 27€/m2 excl levering

Infiltratiekratten

Dit zijn schakelbare en stapelbare kratten die tot grote diepte kunnen geplaatst worden. De kratten kunnen dus in meerdere lagen op elkaar geplaatst worden zodat hele bodemlagen vervangen kunnen worden. Deze kratten worden gebruikt in wegenbouw bij bvb parkings, taluds, op-en afritcomplexen, … waar grote hoeveelheden regenwater afgevoerd moeten worden. Afhankelijk van het merk is het mogelijk om drainagebuizen tussen de kratten te leggen zodat het water nog sneller afgevoerd wordt. De kratten worden opgevuld en ingepakt met een geotextiel. Het inpakken is essentieel om de optimale drainage te behouden. Deze kratten zijn ook beresterk maar de fabrikant heeft geen weet van gebruik in aanleg van paddocks. Een klant van me, probeert dit momenteel uit. Over een paar maanden kan ik een update hierover plaatsen.

Tips

  • Bereid je grond voor ongeacht of je de zware of lichtere kwaliteit hebt. Voor een lange termijn aan droge hoeven, zorg je ervoor dat de roosters stevig en vlak liggen, niet kunnen gaan schuiven of wegdraaien.

  • Leg een waterdoorlatende laag aan onder de roosters. Doe dit zeker bij kleigrond (reken op 30cm maar overleg met je plaatselijke loonwerker). Bij zandgrond kom je soms nog weg met een dunne laag maar het is sowieso beter om toch een laagje nieuw rivierzand of grind eronder te leggen.

  • Kies voor voldoende draagkracht van de tegels: kan je tractor er ook over rijden? En de puntdruk bij galop kan wel oplopen tot een 1000kg!

  • Kies voor een grove of een scherpe korrel onder de roosters én om mee te vullen. bijvoorbeeld een rivierzand of breekzand zodat water nog sneller weg kan en het oppervlakte niet glad wordt.

  • Leg een laag van 10cm zand óp de tegels met een grote openingen.

  • Dek de randen goed af met bijvoorbeeld zand of plaggen die vast kunnen groeien of leg de rand tot voorbij de omheining zodat de paarden niet op de rand kunnen trappen

  • Vul aan indien de randen te zien zijn. Zo loop je het miste kans op schade en op lang genot van moddervrije plekken!

Diepe modder veroorzaakt blessures in de sprong, het bekken en de onderrug. Paarden horen dus niet permanent in de modder te staan!

Waarom is modder ongewenst op een paddock?

  1. Modder is een teken van bodemdegradatie. Meer hierover kan je lezen in een andere blog “Modderfocker”. Dus in een lange termijnvisie is het belangrijk dat je dit tegengaat.

  2. Paarden zakken dieper in modder weg waarbij de kwetsbare huid van koot en kroonrand beschadigd kan worden door het schurende zand. In deze kleine schuurplekjes en krasjes in de huid kunnen zich dan infecties ontwikkelen.

  3. Het vocht verweekt ook de hoefstructuren, zoals de straal, die dan op zich kwetsbaarder kan worden voor het schurende zand en dus ook geïnfecteerd kan raken.

  4. Paarden met artrose en artritis aan de hoeven en onderbenen hebben een hoger risico op opflakkering van problemen door de koude en uitglijden.

  5. Bij diepe modder neemt de kans op blessures enorm toe. Vooral de sprong, het bekken en onderrug zien enorm af bij het lostrekken van achterbenen uit de modder. Bij kudde-interacties kunnen paarden serieuze, zelfs permanente peesblessures oplopen als ze niet snel genoeg een trap kunnen ontwijken.