Mens versus paard: een hersenkraker

Onze hersenen zijn in verhouding met ons lichaam veel groter ontwikkeld dan die van een paard. Hersenen zijn onderverdeeld in verschillende delen (kwabben) en elk deel heeft zijn functie of deelt een functie met een andere kwab. Alle kwabben zijn met elkaar verbonden waardoor de informatie vlot van de ene kant naar de andere kant kan overgebracht worden. Onze kwabben zijn anders ontwikkeld dan die van een paard.

Waarom zijn onze hersenen anders ontwikkeld?

Wij, mensen, zijn predators, paarden zijn prooidieren. Beide moeten andere kwaliteiten hebben om te kunnen overleven. Predators hebben behoefte om abstract te denken, te redeneren en moeten in staat zijn om eerdere ervaringen op te roepen om een prooi te kunnen vangen. Deze kwaliteiten worden aangestuurd door de zogenaamde frontale kwab van de grote hersenen en die is bij mensen veel groter dan bij paarden. 

Prooidieren hebben meer behoefte aan een snel reactievermogen en betere aansturing van hun lichaam om snel, ver weg te kunnen vluchten. Deze kwaliteiten worden voornamelijk aangestuurd door de kleine hersenen. Bij paarden is deze in verhouding veel groter dan bij de mensen. Daarom kan bijvoorbeeld een veulen véél sneller op zijn benen staan en lopen dan een baby. 

Links is niet rechts

Nog een groot evolutioniair verschil tussen onze hersenen en die van een paard is de informatieoverdracht tussen de linker- en de rechterhersenhelft. Bij mensen maakt het weinig verschil uit of we iets aan de linkerkant van ons lichaam of aan de rechterkant meemaken. Bij paarden is die verbinding tussen de linker- en de rechterhelft bijlange niet zo goed ontwikkeld. Bovendien staan hun ogen ook aan de zijkant van hun hoofd waardoor het linkeroog niet ziet wat het rechteroog ziet en omgekeerd. Dit heeft uiteraard gevolgen voor de training van een paard.

 

Met dank aan Atelier Ed Boelaarts

Met dank aan Atelier Ed Boelaarts