Wat is natural horsemanship?

Daar kan ik uren over praten maar ik zal het hier kort houden. Natural horsemanship betekent dat je met het paard probeert om te gaan zoals paarden onderling doen in de vrije natuur. Sommige mensen gaan hier heel ver in maar ik vind dat je daar zelf je evenwicht in moet vinden. Ik verkies zelf om te communiceren met de signalen die paarden onderling gebruiken. Parelli heeft deze signalen samengevat in 'Seven Games' en materiaal samengesteld waardoor het voor ons, als mens, haalbaar is om op z'n paards te communiceren met ons paard. 

Wat is mijn evenwicht?

Voor mijn paarden verkies ik dat ze 24/7 in een kudde staan, in d eopen lucht met een schuilstal en altijd hooi ter beschikking hebben. Zo kiezen ze zelf wanneer ze sociaal contact willen, eten nodig hebben of willen bewegen. Ze kunnen op die manier gewoon paard zijn zonder afhankelijk te zijn van hun baasje die het soms te druk heeft om dagelijks te gaan. Een geweldige plek daarvoor is de Two Lazy Seven Ranch in Nieuwmoer. 

Doordat mijn paarden zelf kiezen hoeveel ze bewegen en op verschillende ondergronden staan, zijn hun hoeven gelijkmatig gevormd en zeer sterk. Hierdoor zijn ijzers overbodig en is wekelijks bijvijlen meer dan voldoende om de vorm optimaal te houden. 

Ik doe ontzettend graag grondwerk maar rijden vind ik ook fijn. Een paard is natuurlijk niet geëvolueerd om ons te dragen maar kan het wel (mits heel wat randvoorwaarden). Om dit voor mijn paarden zo aangenaam mogelijk te maken op fysiek vlak zorg ik voor goed passende zadels en rij ik bitloos. Verder maak ik een punt van een goeie warm up, cooling down en doe ik stretchoefeningen zodat hun spieren de afvalstoffen afvoeren. Verder laat ik ze jaarlijks nakijken door een osteopaat en krijgen ze zeer regelmatig een sportmassage of een cranio-sacraal behandeling.

Medisch volg ik mijn paarden nauwgezet op. Ik laat 2 keer per jaar het bloed onderzoeken op eventuele vitaminen of mineralentekorten. Zo kan ik eventuele tekorten opvullen met juiste supplementen. Ik laat ook jaarlijks een mestonderzoek doen zodat ik kan opvolgen of de ontwormingen wel effectief zijn. Dit lijkt misschien minder 'Natural' te zijn maar ook al leven mijn paarden in een zo natuurlijk mogelijke situatie, het is nog altijd een gelimiteerde situatie. Mijn paarden kunnen niet even naar het dorp afdwalen omdat ze daar een bron van mineralen weten zijn.

Misschien denk je nu 'dat heeft mijn paard allemaal niet nodig' en misschien heb je gelijk, misschien ook niet. Een paard laat zo min mogelijk pijn of ongemak zien. Zwakheden tonen betekent namelijk dat hij zijn plaats in de kudde kan kwijtspelen. Daarom is het aan ons, baasjes, om regelmatig te checken of alles ook écht oké is met ons paard. En geloof me, een sportmassage... wow, die van mij staan ervoor te springen!

Deze therapeut brengt deze merrie in totale ontspanning met een cranio-sacrale behandeling.