Hoe je in 3 minuten 2 paarden laadt...

Trailerladen is bij 73% van de paardeneigenaars één van de meest onaangename momenten tijdens hun hobby. Frustraties laaien hoog op, zogenaamde betere stuurlui die zich gaan bemoeien en paarden die over hun toeren geraken. Zo veel stress betekent een slecht begin van de buitenrit, tornooi of uitstap waarnaar de hele week werd uitgekeken. En dat is jammer. Gelukkig bestaan er legio technieken om je paard met zelfvertrouwen in de trailer te laten stappen.

Wat is de beste techniek?

Vraag eens op één of andere Facebook-groep wat de beste techniek is om een paard te laden...Als je er honderd verschillende tips krijgt weet je meteen dat dé beste techniek niet bestaat. En toch zeg ik: die bestaat wél! 

Dé beste techniek is diegene waarbij jouw paard zonder angst, zonder frustraties, zonder emoties de trailer opstapt. En hoe gaat dat in z'n werk? Het zit in de voorbereiding. Er zijn verschillende voorbereidende oefeningen, spelletjes, die je met je paard kan spelen. Deze spelletjes nemen de claustrofobie weg, verbeteren het denkvermogen van het paard en jouw leiderschap.

Goed begonnen is half gewonnen

Bij het ene paard neemt dat meer tijd in beslag dan bij het andere paard. Mijn merrie Soraya nam er meer dan 3 uren (verdeeld over meerdere sessies) over om 1 voorvoet op de laadklep te zetten. Daarna duurde het 5 uren (ook verdeeld over verschillende sessies) om 1 achtervoet op de klep te zetten. Mijn ruin Ocho had maar 10 minuutjes nodig om in de trailer te stappen maar deed er 2 uur (verdeeld over verschillende sessies) over om in de trailer te blijven staan. De voorbereiding doe je dus best ruim op voorhand, niet 10 minuten voor het vertrek. Bij alle paarden die ik tot nu toe heb leren trailerladen, geldt altijd dezelfde regel: als ik het paard de tijd gun die hij nodig heeft om te leren, gaat het de volgende keer sneller. 

2 paarden: 3 minuten

Gisteren was het dan zo ver. Ik wilde mijn paarden even naar huis brengen om de wei achter mijn huis leeg te eten. Anders moest ik die zelf maaien en... als paardenmens vind ik het maaien van lekkere kruiden en gras zonde. Spullen in de auto gegooid, toch nog wat hooi want stel dat ze mijn gras niet lekker vinden. Zadels, borstels, hoefbekapspullen, alle leadropes en sticks moesten ook mee. Het is geweldig om met je paarden op een andere locatie te kunnen werken. Hoe dat ging, is voor een later blog-artikel.

Mijn 2 lieverds staan in een aparte kudde maar kennen elkaar ondertussen wel. Ze hebben grondig wat voorbereiding gehad en kennen het trailerladen in hun vertrouwde oefentrailer. Maar de trailer die ik regelde is een totaal andere trailer. De mens is intelligent genoeg om te beseffen dat de ene trailer hetzelfde doet als de andere trailer. Voor een paard niet. Andere geuren, andere vormen, andere klank, andere plek, ... genoeg 'anders' om weer een potentieel gevaar te zijn. Ik heb daar in de voorbereiding op ingespeeld.

Hoe trots was ik dat ze braaf met een klein beetje aanmoediging recht de trailer opliepen. Al die uren voorbereiding resulteren in een ontspannen vertrek waarbij ik de enige was die buiten adem in de auto zat. Mijn auto stond namelijk aan de andere kant van de Ranch geparkeerd en ik wilde achter de trailer aanrijden, die meteen vertrok. 

Wil jij dat ook? Neem dan contact met me op. Ik coach je graag zodat jij én je paard in enkele lessen (afhankelijk van het type paard) zélf ook zonder stress aan een trailer kunnen denken.