Hoeveel kost een paard?

Dat is een populaire vraag. En ik som hieronder bondig op wat de minimale kostenposten zijn als je een paard aankoopt. Uiteraard kan je het duurder maken. Da’s net zoals een auto kopen. Je kan een Golf kopen of een Ferrari. Beiden brengen je van A naar B maar de kosten, onderhoud, verbruik, … zijn verschillend van prijs. Toch gaat het hier over paarden, dus probeer niet het onderste uit de kan te halen want dit gaat wel degelijk ten koste van kwaliteit.

Screen Shot 03-29-21 at 05.32 PM.PNG

Aankoop paard

  • een gezond en degelijk bereden paard kost al snel 5.000 euro aankoopprijs. Ja, je zult er goedkoper vinden, maar hier geldt meestal goedkoop=duurkoop. De prijs verschilt ook per leeftijd, ras en het niveau dat het paard opgeleerd is. Zo kan een warmbloed-veulen duurder zijn dan een volwassen doorgereden manege-paard. Bedenk bij je zelf of je over de capaciteiten beschikt om een jong paard zelf op te leren en op te voeden of dat je liever leert van het paard zodat je op jezelf kan focussen. Ik begeleid mensen bij de zoektocht naar het ideale paard. Kijk bij EHBA.

  • een minimale aankoopkeuring van een paard door de dierenarts kost ongeveer 100 euro, zonder röntgenologische foto’s.

  • inschrijven in het stamboek. Afhankelijk of dit reeds gebeurd is of dat je van stamboek wil veranderen (bijvoorbeeld bij halfbloeden, kruisingen of sportpaarden) is hier ook een kost aan verbonden. Je stamboek doet de administratie om het paard op je naam te zetten. Voor een paard dat niet verbonden is aan een stamboek regel je dit via HorseID.be

Huisvesting paard

  • volpension: 250 tot 350 euro per maand, afhankelijk van de regio en de faciliteiten kan dit zelfs duurder zijn tot 450 euro per maand. Hooi, eventueel een basiskrachtvoer en uitmesten zit bij in dit bedrag.

  • half- of deelpension: 200 tot 250 euro per maand, maar ook uiteraard afhankelijk van regio en faciliteiten. Dit is vaak bij mensen die niet voltijds in hun pension werken en dus jouw helpende hand nodig hebben bij het uitmesten en/of water geven en voederen van de paarden. Uiteraard is die helpende hand niet vrijblijvend en zal er één of meerdere vaste dagen per week afgesproken worden. In ruil krijg je een korting op de prijs. Maak duidelijke afspraken en wees je ervan bewust dat dit werk evolueert per seizoen en in de winter zwaarder is dan in de zomer.

  • huur weide: 100 tot 150 euro per halve hectare maar deze prijs is wel afhankelijk van regio, aanwezigheid van een schuilstal (van 1000 euro tot 3000 euro voor zelf-bouwpakketten), stromend water (grondwaterput 500 euro, pomp 350 euro, opslagvat 50 euro, drinkbak 20 euro), elektriciteit (schrikdraadapparaat met zonnepaneel en 12V accu 500 euro) - hou er rekening mee dat je zélf instaat voor onderhoudskosten omheining en weidebemesting (350 euro per hectare per bemesting), hooi (halen of laten transporteren), uitmesten (2-wielige kruiwagen 250 euro, mestvork 30 euro, 2dehands tractor minimaal 5000 euro), anti-moddermaatregelen (7 euro/m3 aan snippers) … dus echt héél veel goedkoper dan volpension is het vaak niet, wél meer werk als je het goed wil doen. Het wordt wél goedkoper als je de kosten kunt delen met 1 of 2 andere eigenaars. Maak dan goede afspraken met elkaar.

  • paddock paradise: het is een misverstand om te denken dat een paddock paradise goedkoper hoort te zijn dan een manege. Een paddock paradise vertrekt vanuit de noden van het paard en bijgevolg zijn de investeringen meer in de grootte van grond (je paard krijgt individueel veel meer ruimte dan op een manege) in plaats van bakstenen. En grond is duur, net zo duur als bakstenen. Verder zijn alle inspanningen, materialen en machines die nodig zijn om de paddock en weides te onderhouden dezelfde als op een manege dus die kost blijft hetzelfde. Ook hier kan je meestal kiezen tussen vol- of halfpension.

hoeveel kost een paard

Voeding paard

  • Hooi: 4 euro voor een klein pakje (10-15kg) of 40 euro voor een grotere bol/pak (300 kg) ook hier varieert de prijs per regio én per hoeveelheid dat je ineens kan nemen. Voordroog is goedkoper maar ook ongezonder voor je paard. Je kan rechtstreeks kopen van een landbouwer (vraag naar paardenhooi) of bij een fouragebedrijf/loonwerker. Bereken hier hoeveel jouw paard dagelijks nodig heeft.

  • vitaminen/mineralen aanvulling: bereken de prijs per kg en bekijk hoeveel je paard ervan zou moeten eten. Dit is een wir-war van prijzen en marketing. Belangrijk is dat het niet vol met suikers zit (<5%) en dat het aansluit bij een hoofdrantsoen van ruwvoer.

  • liksteen: 1 euro per kg is een faire prijs. Laat je niet verleiden door gesuikerde stenen met smaakjes want die zijn rotslecht voor je paard. Ook de afkomst is van geen enkel belang, gewoon een blok zeezout is goedkoopste en vervult de lichamelijke nood voldoende.

  • Krachtvoer is niet nodig voor paarden en vooral ongezond. Wat men je ook vertelt…zelfs sportpaarden kunnen presteren op hooi, vit/min-aanvulling en gras. Dus daar bespaar je mooi op!

Medische kosten en verzorging

  • Vaccinaties: de dierenarts zal je paard tegen influenza+tetanus (25 euro) en rhinopneumonie (30 euro) vaccineren. Bij de opstart heb je van elks 2 á 3 opstartvaccinaties (kort na elkaar) nodig en daarna jaarlijks herhalen. Je kan ook laten vaccineren tegen rabiës, droes, … bespreek met de DA of dit zinvol is in jouw paardenbeleving. Misschien moet je ook nog voorrijkosten betalen.

  • Ontworming/mestonderzoek: Een ontworming kost, afhankelijk van de soort, tussen de 15 euro (Horseminth) en de 36 euro (Equest pramox), maar je zal verschillende soorten nodig hebben om alle wormen te bestrijden. Sta je op een stalling met 4-maal per jaar blinde ontworming dan kost dit al snel rond 100 euro. Ontworm je enkel op basis van de resultaten van mestonderzoeken (10 euro), dan kan je deze kost iets drukken.

  • Hoefbekapper: elke 6 tot 8 weken moeten de hoeven bekapt worden zodat ze gezond en in balans blijven. Een kwalitatieve bekapping kost 40 euro+ verplaatsingskosten. In deze branche zijn er veel verschillen in kwaliteit. Kies iemand die een opleiding heeft gehad, aangesloten is bij een beroepsorganisatie én verzekerd is. Op zoek? www.hoefbekapper.be

  • Bloedonderzoek: Het is vooruitziend om vlak voor de winter een bloedonderzoek te laten doen zodat je eventuele tekorten of problemen kunt genezen. Een routine-onderzoek kost 40 euro. Vergeet de bloedname- en voorrijkosten van de DA niet!

  • Osteopaat: een jaarlijkse behandeling (70 euro) door de osteopaat moet als preventieve behandeling gezien worden en helpt bij het oplossen van blokkades in een vroeg stadium.

  • Paardentandarts: Net zoals bij de mens moet een paard jaarlijks naar de tandarts om te voorkomen dat de haken pijnlijke wonden in de wangen veroorzaken. Een standaardbehandeling van een reeds onderhouden gebit start vanaf 60 euro. Ook hier is het belangrijk dat je kiest voor een dierenarts (zodat je paard op een veilige en correcte manier verdoofd kan worden) die zich specialiseerde in tanden (niet elke DA deed dat).

  • en dan tel je nog een bedrag voor de onvoorziene kosten van de dierenarts bij verwondingen, blessures, infecties of besmettingen die je paard alsnog oploopt.

kosten verzorging paard

Materiaal

  • Poetsborstels: kan je in alle kleuren en maten kopen. Koop wat je prettig lijkt en kies dan daarna borstels die je paard beter vindt.

  • Zadel, hoofdstel, onderlegger: kies voor kwaliteit en laat een zadelpasser komen. Uiteindelijk is het goedkoper om van de eerste keer een duurder gepast zadel te kopen dan 3 keer een goedkoop 2dehands-model weer te verkopen. Slecht passende zadels maken de rug van je paard kapot, dus investeer hier in! (vanaf 2500 euro)

  • Grondwerkmateriaal: om het rijden af te wisselen, doe je grondwerk. Hiervoor mag je ook al zo’n 100 euro rekenen voor verschillende touwen, stick, halster, longeersingel.

  • Basis-EHBO: ontsmettingsmiddel, Terramycine (oogontsteking), MSM-zalf of zinkzalf (schrammen, kleine wonden), product tegen rotstraal, tekentang, vetwrap met watten zijn eigenlijk het enige dat je best bij de hand hebt.

Verzekering

  • in de meeste familiale verzekeringen zijn huisdieren (en paarden) opgenomen. Maar vraag het zeker even na. Dit is voor schade die jouw paard berokkent aan derden.

  • sportverzekering (20 euro per jaar) is niet verplicht maar wel handig als je nog op paarden van derden rijdt, bvb in het buitenland. Dit wordt soms ook gedekt door reisbijstandsverzekering maar vraag het na.

  • medische verzekering van het paard zelf dekt enkel uitzonderlijke gevallen. De verzekeringspremie wordt berekend op oa. de aankoopprijs en dekt dus niet de gebruikelijke vaste medische handelingen zoals ontworming tandarts, osteopaat, hoefbekapper, … Zelfs bij een goedkoop paard komt de premie al snel neer op 500 euro per jaar.

En dan heb je nog kosten zoals lessen, of laten opleiden bij een trainer, deelname aan leuke clinics, koop of huur van een trailer, met eventueel aangepaste auto ervoor… materialen om mee te trainen zoals springbalken, agility, trailobstakels, … je eigen aangepaste kledij en schoenen. Let op, hou er rekening mee dat van zand, zweet, stof en honderden kilo’s spieren alles kapot gaat dus je zal ook meerdere keren spullen moeten vervangen. Laat je niet verleiden tot goedkoop want je zal snel merken dat dit in de paardenwereld duurkoop betekent…

Succes!