Het nut van grondwerk

Is grondwerk meer dan longeren?

Amai, da's zeker da! (vertaling voor de anderstaligen: "jazeker!") 

Wat versta ik onder grondwerk? Alle oefeningen, spelletjes, handelingen waarbij je als mens met 2 voeten zelf op de grond staat en je communiceert met je paard.

"Maar wat doe je dan?"

"Maar wat doe je dan?" krijg ik vaak te horen... Tsja, de vraag is eigenlijk: "Wat doe ik niet?". Ik longeer niet een half uur aan één stuk de ene kant om daarna te wisselen. Dat is namelijk vreselijk saai voor mij én het paard (om niet te spreken over belastend als je het verkeerd doet!).

Liever laat ik mijn paarden zichzelf door/over enge hindernissen denken of patronen uitpuzzelen of verantwoordelijkheid opnemen voor hun tempo. We oefenen tempowisselingen, galopwissels, recht lopen, agility of zoals vandaag connectie houden tijdens draf. Soms zit er al eens een truukje tussen zoals naar het opstapje komen, op een piëdestal staan of pirouette. Maar ik besteed ook veel tijd aan veiligheidsgrondwerk: als ik een wandeling ga maken met mijn paard, kan ik hem/haar leiden langs beiden zijden, zodat ik altijd tussen het verkeer en mijn paard kan wandelen. Al deze grondwerkoefeningen verbeteren de band tussen mij en het paard omdat ze met respectvolle communicatie gebeuren.

Voordelen van grondwerk

  • je ziet het hele paard dus kan je zijn lichaam lezen

  • het paard ziet je dus hij kan jouw lichaam helemaal lezen

  • grondwerk verbetert het denkvermogen, het zelfvertrouwen en/of de conditie van het paard

  • grondwerk kan je aanpassen aan elke leeftijd van het paard (van veulen tot gepensioneerde)

  • er zijn ook gepaste oefeningen voor paarden in revalidatie

  • grondwerk maakt alles in het zadel véél gemakkelijker

De gouden regel

Het lijkt onwaarschijnlijk maar àlle problemen (in het zadel) zijn op te lossen met grondwerk. Het is aan jou* om het probleem te ontleden en de gepaste grondwerkoefening(-en) te doen. Mijn gouden regel is dan ook:

Bij grondwerk begint alles en alles begint bij grondwerk!

* ik help je graag. Heb je een probleem? Neem dan contact met me op. Tijdens een privéles kan ik je zeker en vast op weg helpen.

Even ontspannen na tempowisselingen tussen draf en galop. Ocho heeft nog moeite met zijn balans tijdens de wisseling. Daarom oefen ik met hem van op de grond om dit te verbeteren.

Even ontspannen na tempowisselingen tussen draf en galop. Ocho heeft nog moeite met zijn balans tijdens de wisseling. Daarom oefen ik met hem van op de grond om dit te verbeteren.