Hieronder verzamel ik alle interessante opleidingen die ik volgde die mij als instructeur beter maken om jou te helpen.

Als universitaire gedragsbioloog (2005) heb ik de wetenschappelijke achtergrond en onder andere kennis van biomechanica en dierengedrag. Bovendien behaalde ik mijn aggregaat met grote onderscheiding (2006) waardoor ik uitstekend onderlegd ben om elke leerling zo optimaal mogelijk les te geven.

De hoeven van een paard zijn essentieel en daarom volgde ik de opleiding Hoefverzorging (2012) en Bekappen van hoeven (2013) en deed ik praktijkervaring op in de Paardenmelkerij uit het Gentse.

Ik ben niet medisch geschoold maar heb vanwege mijn wetenschappelijke opleiding veel affiniteit met ziektebeelden. Daarom volgde ik verschillende korte info-avonden over koliek (2012), EHBO (2013) bij paarden en giftige planten (2014) op SYNTRA bij dierenartsen.

In 2013 volgde ik een opleiding Zadelpassen bij Veerle De Meyer, Master Saddle Fitting Consultant. Met deze opleiding mag ik beoordelen of een zadel past of niet op de rug van het paard, in alle gangen. Deze opleiding was ook de aanleiding om zelf een westernpad te ontwerpen en te laten maken voor mijn merrie met een zeer moeilijke rug. 

Sinds 2012 volg ik wekelijks les op de Two Lazy Seven Ranch, eerst bij Joke Spaas en daarna bij Steve en Wendy zelf. De wekelijkse groepslesjes en de privélessen gaven me reeds enorm veel informatie maar wegens mijn professionele interesse volgde ik in 2016 hun instructeursopleiding.

Bijzonder leerrijk waren de masterclasses met Linda (2015) en Pat Parelli (2017) die ik van a tot z heb opgezogen als een spons. Het was steeds een bijzondere ervaring om met deze grootmeesters in gesprek te gaan en te merken dat met hun aanwijzingen ik weer 10 stappen verder sta. 

In de zomer van 2017 volgde ik een masterclass bij David Lichman. Ik leerde van deze meester persoonlijk hoe ik met meerdere paarden in vrijheid kan werken. Bij hem heb ik me ook verdiept in positieve bevestiging ter motivatie van ervaren paarden. Zijn persoonlijk advies helpt me subtiel verschil te maken in de rijhulpen. 

Sinds 2017 volg ik de tweejarige opleiding 'Paardenfokkerij' zodat ik de fysieke kwaliteit van een paard nog beter kan beoordelen en inschatten. Klanten vragen me soms advies over het al dan niet kopen van een bepaald paard. Door mijn oog te trainen tijdens deze opleiding, kan ik mijn klanten nog beter helpen bij de aankoop van hun nieuwe partner.

Verder volg ik elk jaar minstens 2 clinics bij verschillende experten om van hen de technieken te leren die passen in mijn visie. Honza Blaha, Bent Branderup, Karen Rohlf, Tristan Tucker inspireren met hun eigen specialisaties.

In 2018 ben ik gestart met de driejarige opleiding ‘Osteopathie voor paarden’ bij I.C.R.E.O. (International College for Research on Equine Osteopathy.

De meeste kennis heb ik opgedaan door intensief met mijn 3 grootste schatten aan de slag te gaan. Met de zeer eigenzinnige Soraya heb ik leren motiveren, subtiel op mijn strepen staan en kon ik een zeer kritische, onzekere merrie laten openbloeien tot een intelligente, zelfzekere vriendin. Met Ocho leer ik al mijn technieken verfijnen en verbeter ik mijn eigen rijkunsten. Deze ongecompliceerde, vrolijke ruin heeft zich zeer snel in mijn hart weten te nestelen en is mijn maatje door dik en dun. Bahdja is mijn nieuwste paardenpartner met wie ik aan de slag ga. Wie weet welke paardenkunde zij me zal bijleren!